Motor Ehliyeti

MOTOR EHLİYETİ REHBER YAZISI

Karayollarında motorlu araçlar sınıfında yer alan iki, üç ve dört tekerlekli motosiklet aracı kullanmak isteyen sürücü adayları özel sürücü kursları aracılığıyla ehliyet almaları gerekmektedir. İlk kez motosiklet ehliyeti alacaklar veya mevcut ehliyetini büyütmek isteyenlerin başvuru işlemleri, teorik ve uygulamalı sınavlarda nelerle karşılaşacağı, motor ehliyeti fiyatları gibi bilgileri sizlerle paylaştık.

motor ehliyeti

Motor Ehliyeti Sınıfları

Beş sınıfa ayrılmış olan iki, üç veya dört tekerlekli motosiklet ehliyetleri şu şekildedir;

M sınıfı ehliyet; motorlu bisiklet olarak bilinen iki, üç ve dört tekerlekli moped kullanıcılarına verilir.
A1 sınıfı ehliyet; iki ve üç tekerlekli silindir hacmi 125 santimetreküpü geçmeyen sepetli ve sepetsiz motosiklet kullanıcılarına verilir.
A2 sınıfı ehliyet; motor gücü 35 kilovatı geçmeyen iki tekerlekli ve 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli sepetli veya sepetsiz motosiklet kullanıcılarına verilir.
A sınıfı ehliyet; motor gücü 15 kilovatı geçen üç tekerlekli, motor gücü 35 kilovatı geçen sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosiklet kullanıcılarına verilir.
B1 sınıfı ehliyet; motor güçleri 15 kilovatı geçmeyen aracın ağırlığı 400 kg olan veya yük taşımacılığında kullanıldığında 550 kg’ı geçmeyen dört tekerlekli motosiklet kullanıcılarıyla batarya ağırlığı dikkate alınmadan hesaplanan elektrikli araç kullanıcılarına verilen ehliyettir.

Motor Ehliyetine Sahip Olmak İçin Gerekli Şartlar

•B1, A1 ve M sınıfı ehliyet almak isteyen sürücü adayları 16 yaşını doldurmuş olmalı
•A sınıfı ehliyet almak için en az 24 yaşında olmak veya 2 yıllık A2 sınıfı ehliyete sahip olmak
•A2 sınıfı ehliyet almak isteyen sürücü adayları 18 yaşını doldurmalı
Motosiklet ehliyeti almak isteyen sürücü adayları için en az ilkokul mezuniyeti şartı arandığını belirtmek isteriz.

Motosiklet Ehliyeti Almak İçin Başvuru Evrakları

İlk kez motosiklet ehliyeti alacak sürücü adayları MEB’e bağlı özel sürücü kurslarına başvuru yaparken aşağıda yer alan evrakları eksiksiz olarak sunmaları gerekmektedir.

•Kimlik fotokopisi(nüfus cüzdanı, avukatlık kartı veya pasaport)
•Mezuniyet diploması veya öğrenim belgesi fotokopisi(aslıyla birlikte)
•Adli sicil kaydı ( en fazla ehliyet almasına engel teşkil etmeyen suçları içermiş olmalı)
•Pratisyen veya uzman hekim tarafından verilen sağlık raporu(Aile hekimi raporu da olabilir)
•Herhangi bir sürücü belgesi varsa fotokopisi
•Son altı ay içerisinde çektirilmiş olan iki adet biyometrik fotoğraf
•Sınav ücretini kursiyerin kendisi veya sürücü kursu aracılığıyla yatırması ve makbuzu kendi dosyasına ekletmesi
•18 yaşını doldurmamış olanlardan veli veya vasi muvafakat namesi

Motosiklet Ehliyeti İçin Verilen Eğitimler

M, A1, A2, A ve B1 sınıfı ehliyet almak isteyen sürücü adaylarına verilen teorik ve uygulamalı(direksiyon) eğitimleri kayıtlı olduğu sürücü kursu tarafından verilmektedir.

İlk defa ehliyet alacak adaylara Trafik Bilgisi, Araç Tekniği ve İlkyardım dersleri teorik olarak verilirken, var olan motosiklet ehliyetini yükseltmek veya başka bir ehliyete sahipken motosiklet ehliyeti almak isteyenlere yalnızca direksiyon eğitimi sürücü kursları tarafından verilir.

Teorik eğitimler sürücü kursları tarafından Milli Eğitim Bakanlığının belirlediği ders saati süresince verilir.

Direksiyon eğitimlerinin tamamı sürücü kursuna ait otomatik veya manuel vitesli motosikletleriyle verilir.

Eğitimler genellikle sürücü adaylarının gireceği sınav parkurunda verilmektedir. Hem teorik hem de direksiyon derslerine devam zorunluluğu bulunmaktadır.

Motosiklet Sınavları Nasıl Yapılır?

Teorik ve direksiyon eğitimini sürücü kurslarından alan sürücü adayları Milli Eğitim Bakanlığının belirlediği tarihlerde yazılı ve uygulamalı sınavlara gireceklerdir.

Teorik sınav; sürücü kurslarından yeterli eğitimleri alan sürücü adaylarına belirlenen yer ve tarihlerde e-sınav veya yazılı olarak yapılan sınav türüdür. Kursiyerlere teorik sınavda araç tekniği, ilkyardım ve trafik bilgisi konularından 50 soru yöneltilmektedir. 100 tam puan üzerinden değerlendirmeye alınan bu sınavda en az 70 puan alan adaylar başarılı sayılıp direksiyon sınavına alınmaktadır. Sürücü adayları aldıkları teorik bilgiler ışığında kendilerine yöneltilen 12 adet ilkyardım, 9 adet araç tekniği, 23 adet trafik bilgisi ve 6 adet trafik adabı sorusuna cevap vermek zorundadır. Trafik adabı kursiyerlere sürücü kursları tarafından trafik bilgisi dersi içerisinde verilmektedir. Yazılı ve e-sınavda yanlışlar doğruyu götürmediği için adayların tüm soruları boş bırakmamaları kendi lehlerine olacaktır.

Direksiyon sınavı; kayıtlı olduğu sürücü kursunun araçlarıyla direksiyon eğitimini tamamlayan ve teorik sınavda başarılı olan sürücü adaylarının girecekleri sınav türüdür. Motosiklet ehliyeti alacak kişiler direksiyon sınavına iki aşamalı olarak girmektedirler. Aynı tarihte hem özel parkurda hem de trafik akışının olduğu güzergahlarda motosiklet kullanacaklardır.

  • Sürücü adayları özel parkurda sınav yönetmeliği tarafından belirlenen hareketleri ve engelleri başarılı bir şekilde aşması istenir.
  • Direksiyon sınavı 35 dakika olup, 5 dakikalık özel parkur etabını başarılı bir şekilde geçen adaylar 30 dakika civarında trafik akışının olduğu güzergahta motosiklet kullanacaklardır. Her iki etabı da istenen kriterler çerçevesinde geçen kursiyerler başarılı bir şekilde ehliyet almaya hak kazanırlar.

Direksiyon sınav sonuçları sürücü kursları aracılığıyla aynı gün veya bir sonraki gün sınava giren sürücü adaylarına bildirilir. Birkaç haftalık süreçten sonra kayıtlı olduğu sürücü kursundan dosyasını alan adaylar belirlenen harçları ödemek suretiyle emniyetin trafik şubelerinden ehliyetlerini alabilirler.

Motor Ehliyeti Maliyetleri Her şey Dahil Ne Kadar?

Sürücü kursu ücretleri

A1 için: 1250 TL

A2 için : 1500 TL

A için: 1850 TL

A1,A2 ve A için ödenecek harç ücretleri

249,30 TL+ 200 TL + 37= 486,30 TL’dir. Bütün motor sınıfları için aynıdır.

 

A1,A2 ve A için ödenecek teorik sınav ve direksiyon sınav ücreti

Teorik sınav: 90 TL

Direksiyon sınav ücreti: 120 TL’dir.

Motor Ehliyet Sınavı Nasıl Yapılır?

Öncelikle aşağıda yer alan görseli üzerine tıklayarak inceleyiniz.

Motor ehliyeti sınavları 7 aşamada gerçekleşir. Her tamamlanacak görev ortalama 5 dakika sürer. Sınavlar üste verilen krokiye göre dizayn edilir. Üst kısımda verilen görselde adayın yapması istenen 7 beceri aşağıda listelenmiştir.

  • 1- Motoru çalıştırma ve ardından hareketi sağlama
  • 2- Koniler arasından slalom yaparak geçme
  • 3- Sekiz hareketi çizme
  • 4- Sarı çizgiler üzerindeyken denge sağlama
  • 5- Fren yapma ve durma becerileri
  • 6- Belirli engellerden kaçma
  • 7- Ani şekilde fren yapma şeklindedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir